zemed_slavovica.jpg

Трябва да дадем отпор на опитите за овладяване на властта от популистки и тежко зависими политически формации, призова тя.

“Днес отново се прекланяме пред делото и паметта на Александър Стамболийски – далновиден държавник, републиканец и непоколебим реформатор. Изминаха 98 години от онзи трагичен ден, в който земеделският идеолог плати с живота си за вярата си в свободата и народовластието”. Това заяви на 12 юни 2021 г. в местността Янини грамади над село Славовица председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева.
Там, пред Мемориала костница на Стамболийски земеделци, симпатизанти и граждани от страната се събраха на Възпоменателен събор в памет на земеделския лидер, политик и държавник, убит зверски преди 98 години от своите политически противници.
Над Янини грамади прозвучаха националният и земеделският химн и вечната песен “Сей, земеделецо”, по стихове на Иван Вазов.

Днес ние свеждаме глави пред великия Стамболийски и пред саможертвата на хилядите негови последователи, които защитиха с живота си идеите на Земеделския съюз.
Александър Стамболийски далновиден държавник, републиканец и непоколебим реформатор. Неговите политически борби и делата му оставят дълбоки следи в българската история, каза Ставрева.

Тя изтъкна, че земеделският водач е министър-председател на България в трудното следвоенно време от 1919 до юни 1923 г. По време на земеделското управление той стабилизира икономиката на страната и провежда забележителни реформи.
Идеологът на земеделското движение е първият политик, който пледира за създаване на Европейски съединени щати и пророчески вижда формирането на Европейския съюз.
Народен трибун, републиканец и общественик, той ни остави своя завет да изградим силен и независим Земеделски съюз!
Днес на Янини грамади можем да кажем – ще продължим напред за консолидацията на земеделското движение, заяви председателят на Обединени земеделци. И подчерта, че обединението на Земеделския съюз е отговорен процес, който изисква почтеност и доверие, а не лицемерие и манипулации.
От Обединени земеделци подготвяме платформа за консолидация на земеделското движение около приоритети, принципи и каузи, които вълнуват хората днес, каза Петя Ставрева.

В контекста на днешния ден Ставрева каза, че страната ни преживява трудни моменти, пандемията провокира икономическа криза, а опитите на задкулисието за домогване до властта създават политическа криза.
Loading...