tsvetelina_spiridonova20211016.png

В края на миналата седмица Българската болнична асоциация излезе с предложение неваксинираните болни, при които се налага болнично лечение в ковид отделение, да доплащат лечението си. Заместник-председателят на Българската болнична асоциация и изпълнителен директор на Медицински комплекс „Хигия” д-р Цветелина Спиридонова коментира предложението миналата събота  пред предаването по БНТ 1 „Говори сега”.

„Очевидно е, че класическите мерки, които се прилагат, не действат, не водят до ограничаване на заболеваемостта и трябва спешно да се ориентираме към мерките, които Западна Европа въведе навреме – а именно въвеждането на сертификати или паспорти за достъп до обществени места, както и подхода за задължителната ваксинация за определени групи от обществото. От Болничната асоциация настояхте всички неваксинирани да доплащат лечението си. Надявам се зад това тежко предложение хората да видят нашия позитивен повик към тях да размислят дали да се ваксинират”. Това заяви д-р Спиридонова пред „Говори сега”.

„Имайте предвид, че болничният ресурс е напълно изчерпан. Ние всички сме част от това общество и трябва да имаме споделена отговорност. При условие, че е доказано, че дадена ваксина предпазва от заболяване 96%, но пациентът приема 100%-ов риск да се разболее, да влезе в болница и да изразходва един огромен ресурс, които досега не е бил предвиден в НЗОК и за който държавата излива милиони, той следва да поеме част от тоя разход”, коментира още д-р Спиридонова.

Тя посочи, че лечението на пациент с ковид, който не е в интензивно отделение, струва 3 хиляди – 3,5 хиляди лева, като в тази сума не се включва препарата „Ремдисевир”, флакон от който струва 810 лв, а за един пациент са необходими 6 флакона. А лечението на пациенти, които постъпват в Интензивно отделение, възлиза на около 15 хиляди лева. „И досега държавата дава милиони, които могат да отидат при нашите пенсионери или за увеличаване на минималната работна заплата. И в същото време имаме закупени налични ваксини. Но в крайна сметка не говорим за пари, говорим за животи!”, подчерта д-р Спиридонова.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов посочи, че задължителната ваксинация не е нова и примерно при пътуване в Африка е задължително всеки да има ваксина срещу жълта треска. В Европейския съд за правата на човека вече е спечелено първото дело в полза на задължителната ваксинация – подадено е от френските пожарникари и Хага е казала „Да” на задължителната ваксинация, съобщи по време на предаването д-р Цветелина Спиридонова. Тя говори и за умората в лекарските екипи. „Изчерпването на ресурсите не касае само финансовата част, а психологическата нагласа на работещите в болницата. Нашите кадри вече са изморени, те искат да се върнат към нормалната си дейност, те не са инфекционисти. На практика ние виждаме благородството на цялата гилдия на лекари и медицински сестри, които поемат отговорности и рискове, те не са длъжни и това, че го правят, заслужава уважението на обществото”, заяви още д-р Спиридонова.  
Loading...