dostoini2023hristo_sto2.jpg

Тодор Попов: Винаги се стремете да бъдете най-добри, стремете се да сте първи във всичко!

Христо Стоичков беше специален гост на форума „Достойни за България“, домакин на който беше Пазарджик и по-специално най-новия в страната Младежки гвардейски отряд – този в Пазарджик, с ръководител Таня Димитрова.
Пред младите гвардейци от цялата страна за личностното си развитие, за своите ценности, за успехите и перипетиите към тях говориха кметът на Пазарджик Тодор Попов, президентът на ВК „Хебър“ Александър Иванов, актьорът Мариян Бачев, юристът Мариана Шотева, която в момента е председател на Административния съд в Пловдив, председателят на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров, златното момиче на българската художествена гимнастика Ренета Камберова и великият Христо Стоичков.

Dostoini2023hristo Sto1


Личностното израстване на младите и значимостта на България за всеки от тях беше във фокуса на дискусията.
„Прегръщаме присъствието на изключителните ни гост-лектори. Уверена съм, че всички ние сме мощен трамплин към едно активно гражданско общество, достойно за независима и свободна България“. С тези думи Таня Димитрова, ръководител на 18-ти Младежки гвардейски отряд – Пазарджик, приветства гостите от младежките отряди в страната.

Dostoini2023tp
„Щастлив съм, че днес се виждаме да поговорим за тези важни неща – въпросното личностно израстване и отношението ни към нас самите и към България. Често напред излизат лошите неща от живота, който ни заобикаля, но те се случват навсякъде по света, а трябва да покажем и хубавите неща, затова този форум е добър. Нашата последователна политика в Пазарджик е свързана с две вани неща – да си направим градът такъв, какъвто го заслужаваме като физическа среда. Тя трябва да е красива и хармонична, защото средата също възпитава. А второто важно нещо е създаването на самочувствие на хората, които живеят тук. Ние българите много се подценяваме, а самочувствието идва от успехите, които постигаш, от увереността в себе си и от екипа, с който работиш. Винаги се стремете да бъдете най-добри, стремете се да сте първи във всичко!“. С тези думи кметът на Пазарджик Тодор Попов се обърна към младите хора в залата на Младежки дом – Пазарджик.

Dostoini2023tp2
„За нас в Пазарджик са важни спортът и културата. Защо са важни те за личностното ни развитие – защото едното е здраве и самочувствие и популярност, другото е традиция и душевна хармония, защото без изкуство и култура това няма как да стане – едното се грижи за тялото ни, другото за духовното ни израстване. Затова повече от 20 години в Пазарджик пазим културната традиция и развиваме спорта“, каза още кметът.

Dostoini2023hristo Sto


Изключително емоционален момент за всички, но особено за едно малко момче от залата, беше излизането на сцената на Христо Стоичков. Председателят на Асоциация „Докосни дъгата“ и на Младежките гвардейски отряди – д-р Денислава Ангелова, покани на сцената едно малко момче – Мартен, който през лятото ѝ е споделил, че неговата мечта е да каже „Здравей“ на Христо Стоичков. Д-р Ангелова успява да направи видеовръзка с Камата, но от вълнение Мартен не успява да каже своето „Здравей“. И днес беше поканен на сцената да прегърне своята мечта. Много емоция имаше в очите на всички – и на младежите от публиката, и в очите на гостите, но най-развълнувани бяха Камата и Мартен. Д-р Ангелова разказа, че Мартен е диабетно болен и много иска да спортува, да играе футбол и когато е бил диагностициран с тип А много е страдал, че това ще му попречи да спортува.


„Аз съм зачеркнал в моя език думата „,аз“, защото ние сме екип, отбор, семейство, приятели, съотборници, фенове, ние сме всички едно. Аз съм тръгнал от Ясно поле, Пловдивско, и не ме е страх, ние не сме по-лоши от другите. Но всички ние трябва да бъдем обединени, ако не сме заедно, нищо няма да постигнем, затова моята молба към вас е да имате здраво обединение, да не се предавате, както аз не съм се предал. Воювал съм срещу всеки, за да покажа, че българското няма да го предам“. С тези думи Христо Стоичков се обърна към младите хора, за да им разкаже за препятствията по пътя към успеха и накрая да им даде заръката си: „Трябва да сме обединени, са не предаваме българското, показал съм го, никой няма как да ми го вземе. Българското никога да не го оставяте!"

Dostoini2023alex


За завръщането си в България говори президентът на волейболния ни клуб Александър Иванов – завършил юридическо образование в Лондон, специализирал Международно право и международна политика“, а впоследствие и Европейска политика, но върнал се в София, а после и в Пазарджик и не на шега каза, че може скоро и да е на село. „Не се страхувайте от промените, бъдете изцяло отдадени на това, което правите и не се взимайте на сериозно“. С тези думи и присъщата за него скромност Александър Иванов се обърна към младежите. Самият той има много инициативи, свързани с младите хора Той самият е инициатор и учредител на Съвета за младежка политика в Пазарджик, координатор е на ABLE MENTOR за региона, на TEDxPazardzhik, управител на Blue House Digital Agency.

Dostoini2023mariyan


Най-много усмивки със сигурност получи актьорът Мариан Бачев. Той разказа за премеждията си след напускането на театър „София“, защото не е бил съгласен с политиката на културната институция и за това как вратите на всички театри са се оказали затворени, а той – пред Бюрото по труда като безработен. Но след явяване на кастинг за озвучаване на филм на Дисни, където оценяващите са били американци, а не българи, вратите се отварят за него.
„Одобриха ме в Америка, а не тук. В един момент станах известен, но това е резултат от труд. Разбрах, че да говориш спокойно, убедително, вярно, това е голямо предимство“. Това каза Мариан Бачев и организира интересно състезание за младите хора, които трябваше бързо да произнесат скороговорки с много натрупване на съскащи, шушкащи или съгласните „р“ и „л“. Оказа се доста трудно упражнението с произнасянето на „Вили с Лили сини сливи свили“ и повторението на „Шницелче, шницелче – щепселче, щепселче“, „Чесънче с оцетче“.

След кратко прекъсване за автографи от Христо Стоичков срещата продължи с другите гост-лектори. Олимпийската медалистка с ансамбъла по художествена гимнастика Ренета Камберова се обърна към участниците във форума „Достойни за България” със съвет да бъдат добри и честни с хората, които са около тях: „Бъдете мили, достойни, това ще ви донесе удовлетвореност. Правете добро! Ако вярвате и правите нещата с любов, винаги ще има резултат.”

''Всеки един от вас притежава нещо изключително, което го прави достоен българин. Всеки един от нас носи достойнството в себе си!”, каза от своя страна спортният журналист Найден Тодоров.

Джузепе Ди Франческо се обърна към младежите с посланието, че е важно да имат самочувствие, но да не бъркат тълкуването на тази дума: „Самочувствието означава да дадеш най-доброто от себе си и по този начин със сигурност ще постигнеш резултат”,

„Винаги вярвайте в себе си и имайте план „Б”. Вие сте тези, които пишете съдбата си”, мотивира младите гвардейци ръководителят на Административен съд – Пловдив Мариана Шотева.

Момчетата и момичетата споделиха, че да носят гвардейската униформа е голяма гордост и чест за тях. А представители на националната гвардейска част, които участваха във форума „Достойни за България”, пожелаха на своите последователи винаги да бъдат единни.
В края на събитието, Сдружение „Младежки гвардейски отряди” в лицето на своя председател д-р Денислава Ангелова, изказа благодарност към Богдан Паташев – доскорошен посланик на България във Ватикана, че е спомогнал да сбъдне мечтата на младежите да посетят Папската швейцарска гвардия.

След края на форума "Достойни за България" всички младежи посетиха изложбата „Личности и събития в българския спорт“, която гостува в Регионален исторически музей – Пазарджик.
Loading...