ЗДРАВЕ

Как може да получим "Зелен сертификат"

четвъртък 21 октомври 2021 - 14:14:50
zelen_certificat.jpg

Единният информационен портал разпространи подробна информация как можем да получим Европейски цифров COVID-сертификат, който се признава за „зелен сертификат“, за вход в кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали.

Има три вида Европейски цифров COVID-сертификат:

-За ваксинация срещу COVID-19;
-За преболедуване на COVID-19, доказано с ПСР-тест;
-За отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за ваксинация можете да получите от имунизационния пункт, в който е приложена ваксината или от общопрактикуващия лекар, който Ви е имунизирал. Сертификатът може да бъде изтеглен от Националната здравно-информационна система (www.his.bg ). Този документ не е ограничен със срок на валидност.

Европейски цифров COVID-сертификат за преболедуване получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че лицето е прекарало COVID-19, потвърдено с ПСР-тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за отрицателен резултат от тест се издава от лабораторията, която е извършила изследването. Това може да бъде самостоятелна лаборатория, към лечебно заведение или към диагностично-консултативен център. Списък на лабораториите, които издават Европейски цифров COVID-сертификат за изследване е публикуван на страницата на НЗИС.

Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG. То може да бъде изтеглено от тук: https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg

Издаването и валидирането на цифровия сертификат на ЕС може да се направи и през чатбот канала във Viber на Единния информационен портал за COVID-19 www.coronavirus.bg.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че за определени цели е предвидена възможност за издаване на аналогичен на цифровия COVID сертификат на ЕС за преболедуване документ на база бърз антигенен тест. Документът трябва да съдържа имената на лицето, дата на раждане, дата на положителния резултат от проведен бърз антигенен тест (Positive), данни за лечебното заведение, извършило изследването.

Обръщаме внимание, че за „зелен сертификат“ се признават и посочените в Заповед №РД-01-733/ 27.08.2021 г. аналогични документи за ваксинация, за изследване и за преболедуване (доказано с ПСР или с антигенен тест) за лица, ваксинирани, преболедували или изследвани извън страната.

Iрокът на сертификата за преболедувалите COVID-19, доказано с ПСР-тест, ще се удължи от 6 месеца на 1 година, като документът важи само за територията на страната и не е необходимо неговото преиздаване. Това съобщи на брифинг днес министъртъ на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той очаква, че още до края на деня ще може да издаде съответната заповед.
Loading...